Kako izabrati kljuko za vrata

Na voljo je zelo veliko različnik kljuk in štitov, ki se uporabljajo pri nas. Zato Vam dajemo par nasvetov, da izberete optimalno različico.

Imamo dve osnovni verziji:
1. Kljuka z loženima rozetama za ključ/cilinder/wc
2. Kljuka montirana na štitnik, ki ima odprtino za sobni ključ/cilinder ali wc

Barve in materiali so najpogosteje naslednji: aluminij F1 (srebrna), aluminij F2 (svetlo rumena barva), aluminij F4 (temno bronasta), mesing, krom, satinirani krom ter INOX.

Za vhodna vrata v stanovanje/hišo/pisarno je potrebno ozbrati kljuko s štitniki ali rozetami za cilindrični vlošek.
Z zunanje strani je lahko kugla, ki je fiksna ali obrnljiva, lahko pa je tudi kljuka.
Zaradi funkcije protivlomnosti je potrebno štitnik ali rozeto priviti z notranje strani, hkrati pa morata biti dovolj debeli, da pokrivata cilinder, da tega ni močno lomiti.
če kupujete kljuko s štitniki, morate obvezno izmeriti razmak med sredino odprtine za kljuko in sredino luknje za cilinder. Najpogostejše izmerjene dolžine so sledeče: lesena vrata 90 mm, PVC vrata 92 mm, ALU vrata 85 mm.
Kar se tiče zaključnega sloja – barve kljuke, Če se odložite za barvo mesinga poišÄite PVD obdelavo mesinga, ki je zaštita pred praskami in obrabo.

Za sobna vrata izberite kljuko s štitom ali rozeto za običajni ključ s tem, da morati tudi tu paziti na razdaljo med odprtino za kljuko in odprtino za ključ.
Ker se velik del novih sobnih vrat proizvaja v Italiji ali Nemčiji so razmaki lahko sledeči: 85 mm za italianska vrata, 72 mm za nemška vrata ali 90 mm za vrata s ključavnicami po naših normah.

Še enkrat bi Vas opozorili na barvo mesinga, ki brez PVD obdelave podleče poškodbam.