Kako zaštititi vhodna vrata

Lesena vrata s ključavnico za cilinder – to je najpogostejši tip vrat, ki se nahaja v večini stanovanj v večstanovanjskih zgradbah.
Varujemo jih na naslednje načine:

1. Varnostni cilinder – cilindrični vložek mora biti odporen v prvi vrsti na “česanje” ter zašÄiten s patentom proti nepooblašÄenemu kopiranju ključa. Majhna je verjetnost, da bo nekdo v večstanovanjski zgradbi vrtal v cilinder, a proti lomu cilindra se moramo zašÄititi izključno z varnostnimi šÄitniki saj cilinder v 90% gleda ven iz vrat iz zunanje strani. Za kvaliteten cilinder je potreben strošek po naši presoji med 30,00 € in 40,00 €.

2. Varnostni šÄitnik ali rozeta – osnovne vrste s svojo debelino in “vijačenjem” z notranje strani onemogočajo lom cilindra (strošek med 25,00 € – 35,00 € za aluminijaste verzije). Kvalitetnije verzije imajo dodatno zaštito (rotor) ki onemogoča vrtanje cilindra, obstajajo pa tudi šÄitniki z magneti, ki popolnoma onemogočajo kakršnokoli manipulacijo s cilindrom.

3. Dodatne ključavnice – če vlomilec ne more odlomitti cilindra, potem je naslednji korak, da s pajserjem odtrga del vrat kjer se nahaja ključavnica.